Island
Hvordan bestiller jeg rejsen?
Under hver enkel tur er der en knap "Bestil/forespørg" hvor man kan forespørge om et uforpligtende tilbud
Du kan også kontakte os:
2398 8200
Om Island
Island har storslået, kontrastfuld og meget smuk -natur
Island ligger i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Grønland og Storbritannien, nordvest for Færøerne. Island har et befolkningstal på omkring 400.000.
Landets hovedstad er Reykjavik, og de største provinsbyer er Hafnarfjördur, Keflavik og Akureyri. De centrale dele af Island består af et plateau kendetegnet ved ørken, bjerge, gletsjere og mange store gletsjerfloder, der flyder mod havet. Pga. den varme Golfstrøm har Island et relativt mildt klima, dets meget nordlige placering taget i betragtning.
Island er placeret i et geologisk aktivt område, også kaldet et hot spot, på Atlanterhavsryggen, hvilket bevirker at der er meget vulkansk og geotermisk aktivitet. Kontinentalpladerne her flytter sig væk fra hinanden, med op til 2 - 3 cm om året, og brækker Island midt over langs en linje fra sydvest til nordøst. Men samtidig vokser øen også, da de mange aktive vulkaner hele tiden tilfører materiale til stedet. Den mest kendte islandske vulkan er Hekla. Island har som følge af geologisk aktivitet også mange gejsere og boblende kilder. Gejseren "Geysir i Haukadal" har givet navn til betegnelsen gejser. Den udbredte adgang til jordvarme bevirker, at de fleste indbyggere har billigt varmt vand og varme.
I gennemsnit har der siden 1900 været vulkanske udbrud på Island ca. hvert tredje år. Islands mest berømte vulkanudbrud i senere tid begyndte den 20. marts 2010 i en 1 km lang kløft mellem gletsjerne Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull, som ligger i nærheden af byen Vík, ca 180 km sydøst for Reykjavik og øst for Heimaey. Dette udbrud er kendt som udbruddet I vulkanen Eyjafjallajokull, som dog er en lille misforståelse, da Jökull betyder gletsjer på islandsk, og vulkanen ligger som sagt under gletsjeren. Vulkanudbruddet under Eyjafjallajökul gletsjeren skabte en stor mængde smeltevand. Det var denne enorme mængde smeltevand fra gletsjeren som årsagede den berømte askesky som stoppede en stor del af flytrafikken I Europa, imens vulkanen var i udbrud.
Omkring 10% af Island er dækket af is. Kystlinjen er 4.970 kilometer lang og danner mange fjorde, hvor hovedparten af byerne er placeret.
Island har været beboet siden ca. 874, da den norske høvding Ingólfur Arnarson ifølge Landnámabók blev den første permanente bosætter. Andre havde besøgt øen tidligere og havde overvintret. I løbet af de næste århundreder bosatte folk af nordisk og gællisk oprindelse sig i Island. Island var fra 1262 til 1944 en del af først Norge og senere Danmark, men er blev den 17. juni 1944 en selvstændig republik.
I det 20. århundrede har Islands økonomi og velfærdssystem udviklet sig eksplosivt, og landet var en kort tid et af de rigeste (GNP) og mest udviklede i verden, med en meget ekspansiv politik og risikofyldte investeringer, men den økonomiske krise i 2008 sendte landet på økonomisk rutsjetur.
Islands økonomi har gennem århundrederne været meget afhængig af fiskeindustrien, som til tider har stået for mere end 60% af eksportindtægterne, og hvor mere end 8% af arbejdsstyrken er beskæftiget. Manglen på andre naturressourcer (med undtagelse af store mængder vandkraft) har gjort Island sårbar overfor verdensmarkedsprisen på fisk. Økonomien er meget følsom over for faldende fiskebestande samt fald i priserne på de vigtigste eksportvarer: Fisk og fiskeprodukter, aluminium og jernsilicium. Siden krisen ramte Island den 6. oktober 2008 har økonomien ændret sig rigtig meget. Først blev rigtig mange virksomheder hårdt ramt (mange gik konkurs), men siden er turismen steget rigtig meget, og er nu den største og vigtigste industri i Island. Turistindustrien er endda blevet større end fiskeindustrien.
Turismen var længe Islands andenstørste erhvervsgren; specielt sommerturismen har altid haft en stor betydning. Antallet af turister om året i 2005 var på knap 375.000, men er steget til at være ca. 2.000.000-2.500.000 turister om året i dag. Ca. 75 % af de udenlandske turister plejer at komme fra Europa, særlig fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Skandinavien, men de sidste år er turister fra USA, Rusland samt Østen blevet en stor del af dem.
Island er medlem af FN, NATO, EFTA, EØS, og OECD.
Areal: 103.000 km2
Søer: 2.7%
Islands største byer: Reykjavik, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Garðabær, Keflavik, Mosfellsbær, Akranes, Selfoss
Officielle sprog: Islandsk
Præsident: Guðni Th. Jóhannesson
Statsminister: Katrín Jakobsdóttir
Valuta: Islandsk Króna ISK
Island
Hvordan bestiller jeg rejsen?
Under hver enkel tur er der en knap "Bestil/forespørg" hvor man kan forespørge om et uforpligtende tilbud
Du kan også kontakte os:
2398 8200